2019

Cykelresa från Prag till Passau

Cykelupplevelser i Tjeckien och Tyskland längs de böhmiska flodernas moder

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil:  ◉◉◉◎◎

8
dagar

60
∅ km per dag

Floden Vltava är även kallad „de böhmiska flodernas moder“ och kommer vägleda dig på din resa från “Den Gyllene Staden Prag” till “Passau - de Tre Flodernas Stad”. Vltava rinner genom fantastiska landskap, vackra små städer and bortom de, så ofta kallade, „böhmiska byarna.“ Utforska den fortfarande orörda och vilda landsbygden som omger floden Vltava. Din resa tar dig genom både uppför- och nedförsbackar. Ibland måste du kanske till och med leda cykeln, torka svetten från pannan och stanna för att ta en dryck. Men alla dina ansträngningar kommer belönas med de hisnande utsikter du får se. Njut av det fascinerande landskapet och det “böhmiska livet“ vid Tjeckiens vackraste flod. 

RESAN

Dag 1: Egen resa till Prag 

Tag tillfället på din första dag att upptäcka “Den Gyllene Staden Prag”. Tjeckiens huvudstad är känd för sin medeltid, musik, Kafka och Kisch, öl och grillade fläsk med dumplings. Promenera genom stadens historiska centrum, som varit ett UNESCO-listat kulturellt världsarv sedan 1992. Den välbevarade staden med dess historiska byggnader, gamla gränder med kullersten, den fantastiska utsikten från Charles bridge och - rest högt över staden - Prags imponerande slott, likväl pubarna och kaféerna är alla en del av upplevelsen. 

Dag 2: Prag - Sedlcany omnejd ca. 60 km

Den första etappen tar dig genom något backiga och olika terränger, genom flera små, idylliska bohembyar. Beundra de små husen med träpanelklädda gavlar täckta med dahlior, växterna längs vägen, och ta tillfället att prova den utmärkta böhmiska ölen i något av de mysiga världshusen. Den vilda, otämjda, klippiga floddalen är bakom oss och floden Vltava porlar fridfullt i reservoaren. Reservoaren sträcker sig över en yta, beroende på sjöns nivå, upp till 5,000 hektar, och förser tillräckligt mycket energi för att täcka efterfrågan när den är som störst, samtidigt som den är en plats för rekreation. Du spenderar natten nära Sedlcany. 

Dag 3. Sedlcany - Pisek ca. 75 km

I dag passerar du små böhmiska byar, tills du vid Milesov ser Vltava-reservoaren. Du fortsätter genom den mörkgröna böhmiska skogen, med Vltava-floden som guide, tills du når Orlik. Högt uppe på en brant klippa som överskådar floden Vltava ligger det mäktiga, gotiska slottet Orlik. Slottet, ägt av Schwarzenberg-dynastin, exemplifierade adelns livsstil på 1800-talet. Några kilometer längre fram ligger nästa attraktion: slottet Zvikov. Udden där Vltava- och Otava-floderna möts har lockat bosättare sedan förhistoriska tider. På medeltiden var slottet ett av de viktigaste och mest ointagliga i Böhmen. Det oförstörda landskapets lugna och tysta atmosfär gör de sista kilometerna till Pisek till ett rent nöje. Den pittoreska lilla staden sitter på Otava-flodens högra flodbank. I urminnes tider vaskades sanden (“pisek” på tjeckiska) för guld, därav stadens namn. 

Dag 4: Pisek - Budweis ca. 70 km

Dagens resa tar dig genom det fascinerande, kulturella och orörda flodlandskapet längs “guldfloden” Otava. En fortrollande, tyst skogsväg leder dig till slottet Hlubo-ka, som ligger på en höjd med utsikt över floden Vltava. Windsor-slottet var förebilden för detta slotts renovering, vilket märks från de många torn, bröstvärn och flera andra dekorativa detaljer. När du fortsätter längs Vltava-floden kommer du till dagens destination, Budweis. Denna stad är inte bara känd för sin öl. Den kungliga staden, grundad på 1200-talet, har en befolkning på 100,000 invånare och är i dag södra Böhmens centrum. Det omfattande huvudtorget med sin Simson-fontän är omgiven av vackra gotiska och renässans-arkadhus. Och för att runda av dagen - en öl från någon av de lokala pubarna! 

Dag 5: Budweis – Český Krumlov ca. 30 km

Dagens korta etapp ger dig gott om extra tid för t.ex. en morgonpromenad omkring Budweis innan du ger dig av. Under dagens resa kommer du fascineras av hur avlägsna och vackra byarna du passerar är. Vltava, med sina många kanotister, vägleder dig mot den medeltida staden Český Krumlov, ett UNESCO-listat kulturellt världsarv sedan 1992 och din resas höjdpunkt. I århundraden har den här staden varit känd som “Den Böhmiska Skogens Pärla”, inte enbart för dess plats, belägen i ett meandernäs till Vltava-floden, men också för dess över 300 historiska byggnader och imponerande, stora slottskomplex. De trånga gränderna, träbalkongerna och de färgrika husen ger staden en medelhavskänsla på sommaren och gatukaféerna och ölträdgårdarna garanterar en livlig atmosfär.

Dag 6: Český Krumlov – Aigen (Österrike) ca. 70 km

I dag får du möjlighet att visa din atletiska förmåga uppför några tuffa backar i den Böhmiska Skogen, “Europas Gröna Tak”.  Men dess slående skönhet kommer göra mödan värt! Njut av den fantastiska utsikten, den friska luften, den till synes ändlösa tallskogen och framför allt tystnaden - så tyst att du tydligt kan höra bäckarna porla och vinden susa bland löven. Med Vltava-floden på din vänstra sida når du den charmiga lilla staden Rosenberg med sitt majestätiska fort. Du cyklar longs med Vltava ett tag och lite senare når du Lipno-reservatet, ett av Tjeckiens största fiskeområden. Vägen leder dig genom den Böhmiska Skogens härliga landsbygd till Schwarzenberg-kanalen. En kort bit senare lämnar du Tjeckien och passerar gränsen in till Österrike, för att tillbringa natten i det romantiska Mühlviertel. 

Dag 7: Aigen - Passau ca. 50 - 75 km

Dagens sista etapp tar dig genom det pittoreska Mühlviertel till Donau. Din resa förenar tystnad, skogig landsbygd och böljande kullar, hänförande utsikter – på en klar dag tycks du kunna sträcka ut handen och vidröra Alperna – en mångfald av intryck! En äventryrlig, slingrande resa genom Mühltal tar dig ner till Donaus cykelväg. Vägen slingrar sig längs floddalen, omgiven av stigande åsar på båda sidor. Din resa fortsätter genom “Schlögener Schlinge" (en slinga i Donau) mot dagens slutgiltiga destination, Passau “De Tre Flodernas Stad”. Denna imponerande stad, belägen mellan de tre floderna, Inn, Danube och Ilz, är även din resas sista höjdpunkt. Ta tillfället att ströva runt den gamla staden och besök ett av de traditionella fiken. (De sista 25 kilometrarna kan även göras med båt från Engelhartszell till Passau (ca. 13,50€ per person, inklusive cykel). 

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykeltur mellan Prag och Passau. Vi bokar gärna extradagar åt dig.