2019

Oslofjordar

Cykla genom fjorden upp till Oslo, Norges huvudstad

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎

7
Tage

45
Ø km pro Tag

Denna tur tar dig genom fjorden upp till Oslo, Norges huvudstad. Cykla på små vägar med lite biltrafik och upptäck de charmiga, undangömda hamnstäderna längst med fjorden. En detaljerad vägbeskrivning och karta hjälper dig navigera fjordens lugna landskap. Funderar du huruvida du bör ta med dina badkläder till Norge? Vattnet är inte så kallt som man tror. Du kommer passera många stränder längst vägen så det kommer ges flera tillfällen att kunna skryta om att du badade i Norge när du är hemma igen! 

Dag 1: Ankomst i Drammen 

Drammen ligger 50 km väster om Oslo. Det är lätt att ta sig dit med tåg (1 timme) från Oslo.

Dag 2: Drammen – Horten ca. 55 km

Dagen börjar med en lättare uppförsbacke genom jordbruksfält mot Sande. Efter Sande ansluter du till fjorden igen när du når Holmestrand lagom till lunch. Spendera eftermiddagen på landsvägar mot Horten. Den här staden brukade vara norska marinens huvudstation och du kan besöka det befästa marinmuseet Karljohansvern. Ditt hotell ligger vid hamnen.

Dag 3: Horten – Sandefjord ca. 55 km

Från Horten följer du en cykelväg längst med kusten som tar dig till den lilla staden Åsgårdstrand. Konstnären Edvard Munch spenderade många somrar här och du kan besöka hans lilla trästuga som numera är ett museum. Du fortsätter till Tønsberg, Norges äldsta stad. Området är känt för sina gömda vikingagravar tillhörande kungar och drottningar begravda med sina skepp och du har möjlighet att besöka ett skeppsvarv som återskapat vikingaskepp på traditionellt vis. På eftermiddagen fortsätter färden genom jordbrukslandskap till staden Sandefjord. 

Dag 4: Sandefjord – Strömstad (Sverige) – Fredrikstad ca. 20 km

Du börjar dagen med att ta en tidig bilfärja från Sandefjord till Strömstad i Sweden, öster om Oslofjorden. Färjan tar 2,5 timmar. Från Strömstad cyklar du i en 15 km loop på småvägar norr om staden. Det finns stränder på vägen så ta med badkläder. Den lilla staden Strömstad är känd som en hamn för räkfiske och den har ett trevligt centrum med flera restauranger och butiker. På eftermiddagen tar du färjan “Sagasund”, som tar dig på en 2 timmar resa förbi många öar tillbaka till Norge, där du går i land i Fredrikstad. Detta är Norges finaste befästa stad, och ligger längst med vattendraget Glomma.

Dag 5: Fredrikstad – Moss/Son ca. 60 km

Dagens tur går norrut, längst med kusten, förbi Hankø. Efter några timmar har du möjlighet att välja en 5 km längre, mer naturskön väg längst med fjorden, som alternativ till den kortare vägen inåt land. På eftermiddagen kommer du till Moss, en stad med utmärkande trähus. Den gamla trä- och pappersindustrin är numera ersatt med kaféer och konstgallerier. Du övernattar på hotell, antingen i Moss (Kat. B) eller i Son (Kat. A), en mysig liten hamnstad 10 km längre bort. 

Dag 6: Moss/Son – Drøbak – Oslo ca. 30 km + färja

När du lämnar Son kan du välja mellan två olika vägalternativ, båda längst med landsvägar genom landsbygden. Det första alternativet går förbi byn Hølen, och fortsätter via cykelväg till Vestby, ett centrum för jordbrukshandel. Det andra alternativet är backigare och tar dig till byn Hvitsten. Resan slutar i Drøbak, en förtjusande liten stad där fjorden är som tätast. Här kan du besöka akvariet eller Norges främsta centrum för Julfirande. Du lämnar cykeln i Drøbak, och tar sedan båt eller buss tillbaka till Oslo. 

Day 7: Hemresa eller extra nätter 

Efter frukosten slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.