2020

Milano - Comosjön cykelsemester

Det bästa av Italiens sjöar

 Rundtur från Milano

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 275 km

8
dagar

45
∅ km per dag

När du cyklar bland skyskrapor, modedistrikt, katedralen och fästningen Sforzesco kommer du märka att Milano är en stad utan floder - men byggd på vatten. Denna livliga stad ligger i hjärtat av ett utbrett nät av kanaler, det sk. navigli, vilket förbinder staden till sjöarna Maggiore och Como. Du får chansen att cykla längs dessa gamla vattenvägar, som idag är omgjorda till vackra cykelvägar, i ett varierat landskap: från den hektiska staden till den lugna landsbygden och upp till de stora sjöarna, där du äntligen kan beundra underbara Bellagio och vackra Comosjön.

Dag 1: Egen resa till Milano

Ankomst till Milano, checka in på ditt boende och känn av stadens atmosfär.

Dag 2: Milano rundtur ca. 20 km

Du börjar denna cykeltur i hjärtat av Milano vid Darsena, den gamla hamnen belägen i det fascinerande Navigli-distriktet. Cykla bland monument, parker och palats i detta kreativa metropol, och du kommer upptäcka storheten i dess förflutna som idag går mot en hållbar framtid.

Dag 3: Milano - Sesto Calende ca. 75 km

Du följer Naviglio Grande, den äldsta och viktigaste kanalen i Milano, och floden Ticino som leder dig till Sesto Calende vid Maggioresjöns södra kust. Väl utanför Milano trampar du längs flodbanker, åkrar, frodig natur, pittoreska byar och eleganta villor.

Dag 4: Sesto Calende - Ponte Tresa ca. 50 km

Idag börjar du turen med några upp- och nedgångar på de böljande moränkullarna mellan Sesto Calende och Angera. Sen fortsätter du längs den södra delen av Maggioresjön. Genom Verbano-dalarna kommer du äntligen fram till Ponte Tresa, en liten by som gränsar till Schweiz längs kusten till Luganosjön.

Dag 5: Ponte Tresa - Como / Bellagio ca 40 km + färjetur

Du cyklar längs Luganosjöns södra strand, som tar dig till Porto Ceresio och vidare in i Schweiz upp till Chiasso. Tillbaka i Italien når du Como, som är väl värt ett besök. I Como går du ombord på färjan mot Bellagio, som även kallas ‘Comosjöns Pärla’. 

Dag 6: Bellagio / Lecco - Trezzo sull’Adda. Färjetur + ca. 40 km

Dagens etapp börjar med en vacker tur längs den östra grenen av Comosjön, upp till staden Lecco och “De trolovade”, ett mästerverk skrivet av Alessandro Manzoni under tidiga 1880-talet. Omgiven av Bergamaskalperna i Lecco börjar du trampa längs cykelvägen som passerar det ‘utbredda museet’ som är tillägnat floden Adda och Leonardo da Vinci. När du kommer fram till Trezzo sull’Adda på andra sidan floden, kan du besöka arbetarbyn Crespi d’Adda, en del av UNESCOS arvslista.

Dag 7: Trezzo sull’Adda - Milano ca. 50 km

Du lämnar floden Adda bakom dig och fortsätter längs kanalen Naviglio della Martesana upp till Milano. Efter vägen kommer du till Gorgonzola, hemvist för den berömda italienska osten. Du får inte missa en promenad längs navigli!

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din resa. Vi bokar gärna extranätter åt dig (på förfrågan).