2019
Moseldalen panorama

Moseldalen lugn cykeltur

Cykla längs en av Tysklands vackraste cykelvägar

Cykla i lugnt tempo genom Moseldalens vinodlingar och historiska städer.

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎

9
dagar

30
∅ km per dag

En underbar cykelresa längs Mosel som är Rhens längsta biflod och som slingrar sig från källan i Frankrike i sydostlig riktning genom sydvästra Tyskland. Moseldalens vinodlingar verkar oändliga och finnas nästan längs hela floden. På denna drygt 200 km långa cykelresa följer du spåren av över 2000 år gammal romersk historia. Du cyklar genom historiska städer och pittoreska byar. Moseldalen är först och främst känd för sitt vin. Goda viner kan inhandlas i princip överallt. På många ställen är det gratis vinprovning för att du ska kunna välja rätt. På denna cykelresa är dagsetapperna extra korta, vilket gör den lämplig även för förstagångsresenären och barnfamiljer.

Trier

Dag 1: Egen resa till Trier

Trier anses vara Tysklands äldsta stad. Många romerska arkitektoniska monument är allestädes närvarande. Här kan du uppleva stadens snart 2000-åriga historia. Din cykel väntar på dig på ditt hotell. Övernattning i Trier.

Porta Nigra i Trier

Dag 2: Trier - Mehring ca. 25 km

Innan du ger dig iväg på cykelsadeln rekommenderas ett besök på Amfiteatern och Porta Nigra (Svarta porten) som byggdes av romarna på 100-talet. Byggnaden är 36 meter hög och var en gång svart, därav namnet. Du börjar din tur längs den vackra Mosel, passerar Pfalzel och Schweich och fortsätter till Mehring. Där kan du i lugn och ro besiktiga resterna och rekonstruktioner av den romerska Villa Rustica. Övernattning i Mehring.

 

Vy över Moseldalen

Dag 3: Mehring - Piesport ca. 25 km

I Trittenheim informerar en didaktisk utställning om de lokala druvsorterna. Neumagen-Dhron anses vara Tysklands äldsta vinort, och i Piesport kan du titta på en romersk vinpress från 200-talet. Övernattning i Piesport.

Cyklister i Moseldalen

Dag 4: Piesport - Zeltingen ca. 25 km

Du når snart Bernkastel-Kues, vars många små gator och färgglada korsvirkeshus förtrollar. Här kan du prova vin från välkända vingården Bernkasteler Doctor. Nu återstår endast en kort cykeletapp innan du når ditt dagsmål Zeltingen. Övernattning i Zeltingen.

Vinregionen Kröver Nacktarsch

Dag 5: Zeltingen - Zell ca. 35 km

I dag cyklar du genom vinregionen Kröver Nacktarsch till Traben-Trarbach. Många vingårdar flankerar din väg på båda sidor om Mosel. I Traben-Trarbach finns många arkitektoniska mästerverk från Jugendstilen och La belle époque. Du cyklar genom vingården Zeller Schwarze Katz och kommer slutligen fram till Zell an der Mosel, ett av regionens största vinsamhällen. Övernattning i Zell.

Cochem

Dag 6: Zell - Cochem ca. 40 km

Du ankommer tidigt till Beilstein, som kallas för Rothenburg vid Mosel. I Cochem bör du ta dig tid att titta på småstadens charmiga centrum samt på landmärket borgen Cochem, som är från 1000-talet. Övernattning i Cochem.

Burg Eltz

Dag 7: Cochem - Kobern-Gondorf ca. 35 km

Vid Moselkern bör du göra en avstickare till den medeltida borgen Eltz, en av Tysklands vackraste och bäst bevarade befästningsanläggningar. Inbäddad i den vackra naturen  vittnar den om sagolik skönhet och erbjuder en fantastisk utsikt. Tillbaka vid Mosel-cykelvägen passerar du ett flertal pittoreska vinbyar på din väg till Kobern-Gondorf. Övernattning i Kobern-Gondorf.

Deutsches Eck Koblenz

Dag 8: Kobern-Gondorf - Koblenz ca. 20 km

Efter en kort etapp når du Koblenz som är slutmålet på denna härliga cykeltur. Stadens centrum ligger vid sammanflödet av Mosel och Rhein och lockar till en avslutande stadspromenad. Övernattning i Koblenz.

Koblenz by night

Dag 9: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa längs Mosel. Men i Koblenz finns mycket att upptäcka, och vi bokar gärna in extradagar åt dig. Mycket praktisk är vår dagliga transfer tillbaka till Trier.