2019

Bodensjön - den klassiska cykelresan

Cykla runt hela Bodensjön och besök Tyskland, Österrike och Schweiz

Cykla längs strandkanten på en klassisk cykeldestination och upplev Rhenfallet. 

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎

8
dagar

50
∅ km per dag

Bodensjön-cykelvägen är en av Europas mest populära cykelleder. På den här resan kommer du att runda hela Bodensjön, och du hinner även med en avstickare till Rhenfallet i Schaffhausen. Med totalt tre nätter i Konstanz får du möjligheten att utforska denna Bodensjöns största stad i detalj. Dag 7 förekommer lätt kuperad terräng, annars är det mest cykling på platta, asfalterade cykelvägar nära stranden runt sjön. Det finns enstaka korta, inte asfalterade vägavsnitt, vid Friedrichshafen ligger cykelvägen vid riksvägen.Dagsetapperna genom det natursköna landskapet är inte för långa, vilket gör den här cykelresan lämplig även för förstagångsresenärer och barnfamiljer.   

RESAN

Konstanz

Dag 1: Egen resa till Konstanz

Du börjar din cykelresa i Konstanz, den största staden vid Bodensjön, som har kvar sin medeltida flair. Ta tillfället i akt och besök ön Mainau. Slottets park är känd som ett blomsterparadis. Promenera i de gamla delarna, titta på Sea Life Centers akvarier eller Arkeologiska museet. Bara en kort promenad härifrån ligger den schweiziska staden Kreuzlingen med sin livliga hamn och populära park. Övernattning i Konstanz.

Schaffhausen

Dag 2: Konstanz - Schaffhausen ca. 50 km + båtresa 

I dag ger du dig ut på cykelvägen på den schweiziska sidan genom vackra fiskebyar till Stein am Rhein. Medeltida byggnader dekorerade med fresker, korsvirkeshus och smala gator kännetecknar stadsbilden. Här viker Rhen av från Bodensjön. Du följer floden till staden Schaffhausen över vilken fästningen Munot tronar och vars medborgare en gång tävlade i burspråksbyggande. Övernattning i Schaffhausen.

Reichenau

Dag 3: Schaffhausen - Rhenfallet - Konstanz ca. 50 km

Efter frukosten cyklar du de få kilometerna till Rhenfallet, Europas största vattenfall. Detta kommer du att uppleva under en båttur till Rhenfalletklippan - en makalös upplevelse. Därefter följer du Rhen uppströms tillbaka till Stein am Rhein. Därifrån cyklar du över halvön Höri, en gång hem för både Hermann Hesse och Otto Dix, Du fortsätter till Gaienhofen, där du går ombord på ett fartyg till ön Reichenau. Därifrån cyklar du tillbaka till Konstanz. 

Hamnpromenaden i Überlingen

Dag 4: Konstanz - Immenstaad/Friedrichshafen ca. 40 - 50 km + båtresa

Idag cyklar du över ön Mainau till Wallhausen, innan du korsar Überlinger See med båt. Din cykeltur runt Bodensjön tar dig förbi pilgrimsfärdskyrkan Birnau och Pfahlbaumuseum. Meersburg, den medeltida staden ligger fantastiskt på en brant vingårdsläge. En sightseeingtur i slottet bör inte missas! Sedan cyklar du längs andra vingårdar mot Friedrichshafen.

Cyklister vid Bodensjön

Dag 5: Friedrichshafen - Lindau / Bregenz ca. 30 - 50 km

Dagens etapp tar er först genom Langenargen. Här finns det moriska slottet Montfort. Ni kommer att cykla igenom gröna fruktträdgårdar och charmiga små städer som Wasserburg och Nonnenhorn. Så småningom kommer ni att anlända i den bayerska staden Lindau, vars hamn vaktas av ett sex meter högt lejon. Den labyrintiska gamla staden är belägen på en ö i Bodensjön, och så har en mycket speciell karaktär. På er fortsatta resa kommer ni till Bregenz, där en stor musikfestival vid Bodensjöns strand äger rum varje sommar.

Lindau

Dag 6: Lindau / Bregenz - Rorschach / Arbon ca. 35 - 50 km

Ni cyklar längs strandkanten och korsar Rhen, som här flyter in i Bodensjön och har skapat ett unikt naturområde. Efter att ha korsat gränsen till Schweiz kommer ni att se den Österrikiske bildkonstnären Friedensreich Hundertwassers märkliga och imponerande saluhall i Altenrhein. Etappmålet är den gamla hamnstaden Rorschach. Övernattning i Rorschach.

Äppelodling

Dag 7: Rorschach - Konstanz ca. 30 - 45 km

I dag cyklar du till kantonen Thurgau, som kärleksfullt även kallas för Must-Indien på grund av sina många äppelodlingar och sitt avlägsna läge. Du fortsätter cykla förbi idylliska byar längs Bodensjön tillbaka till Konstanz. Övernattning i Konstanz.

Konstanz

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din långa runda vid Bodensjön. Vi bokar gärna extradagar åt dig.