2019
Donau Classic panorama

Donau kortresa på cykel, 5 dagar

Klassikern från Passau till Wien

En cykelresa på en av Europas vackraste cykelvägar längs floden Donau för dig med bra kondition. 

  • Dagsetapper: ◉◉◉◉◉
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎

5
dagar

110
∅ km per dag

En gång i tiden var det romarna, kungar och kejsare som reste längs Donau, Europas näst längsta flod. Nu är det din tur. För längs med Donauflodens svala och klara vatten går numera en av Europas vackraste cykelvägar. Förutom storslagen natur bjuder denna resa på lugn cykling och många kulinariska läckerheter, allt från knödel, schnitzlar och korvar över lättdrucken must till goda viner. Ditt mål är den österrikiska metropolen Wien, där du kan åka med pariserhjulet Riesenrad och njuta av en bit Sachertårta.

Du kan cyklar denna tur i 5 till 12 dagar. Vänligen kontakta oss om du är intresserad av kortare eller längre varianter.

RESAN

Passau

Dag 1: Egen resa till Passau 

Flanera genom treflodsstaden Passaus välbevarade innerstad med dess medeltida arkitektur. Många gator är branta, och från strandpromenaden kan du se många pittoreska vyer. I Stefansdomen finns världens största kyrkorgel. Sevärda är även museet i fästningen Oberhaus och pilgrimskyrkan Mariahilf. Passaus Neue Mitte är numera en helt bilfri gågata. På kvällen information och cykelutlämning. Övernattning i Passau.

Schlögener Schlinge

Dag 2: Passau - Linz ca. 95 - 110 km

Du startar din cykeltur längs Donau över Obernzell med sitt slott och keramikmuseum och fortsätter till Engelhartszell, där Östterikes enda trappistkloster ligger. Genom naturskyddsområdet Donauleiten kommer du till meanderslingan Schlögener Schlinge. Här har graniten visat sig vara en oövervinnlig motståndare som tvingade Donau till en riktningsändring på 180 grader. Medans en färja tar dig till ditt hotell på andra sidan kan du studera detta naturfenomen. Dagens mål är delstatshuvudstaden Linz, där de många restaurangerna inbjuder till en paus. Här rekommenderas den magnifika utsikten från Pöstlingberget, en promenad i parken Donaulände eller en åktur med Linz City Express. Övernattning i Linz. 

Linz

Dag 3. Linz - Melk/omgivning ca. 100 km

Du fortsätter mot Struden- och Nibelungengau till Grein. Från barockstaden Grein med Österrikes äldsta teatern cyklar du längre nedströms. I Melk bör du stanna upp en stund och rikta blicken uppåt - annars kommer du att missa skönheten av stiftet Melk, som tronar ovanför Donau. Övernattning i Melk/omgivning. 

 

Vindistriktet Wachau

Dag 4. Melk/omgivning - Wien ca. 115 km

Via vinbyarna Spitz, Weißenkirchen och förbi slottsruinen Dürnstein fortsätter resan till Krems. Naturligtvis är en vinprovning ett måste i vindistriktet Wachau, och det är därför något vi anordnar i dag. Från den tusenåriga staden Krems cyklar du via Traismauer. Längs vägen kan du göra ett besök i den romerska staden Tulln. Här kan du göra en paus och besöka Egon-Schiele-Museum innan du fortsätter till Donau-metropolen Wien. Här kan du skämma bort dig själv med en "förlängd" och en bit Sachertårta på ett för Wien så typiskt Kaffeehaus, eller titta på stadens sevärdheter under en åktur med en hästdroska. Övernattning i Wien.

Wien

Dag 5: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykeltur längs Donau. Vi bokar gärna extradagar åt dig.