För cykel- och ölälskaren

Cykla från Salzburg till Passau

En underbar resa från Salzburg till Passau för cykel- och ölälskaren.

Nivå:

Nivå 2

7
dagar

50
∅ km per dag

Även svåra ämnen diskuteras bäst med en öl,bra mat och trevlig stämning. Fram till slutet av medeltiden var bryggandet dock förbehållet ett privilegierat fåtal, såsom kloster, sjukhus och brödraskap. Så naturligtvis tar den här turen dig till dessa historiska institutioner. Cykelvägen följer för det mesta floderna Salzach och Inn och leder till både klosterbryggerier, stora och små privata bryggerier. Ölprovning är förstås ett måste under den här resan! Som Bike Sweden-gäst kommer du att bjudas på en "Halva" i många bryggerier. Men du får även lära dig mer om ölkultur. I ett bryggeri kommer det att bli visning och guidning, där du får lära dig mera om bryggningsprocessen och om ölets historia. En underbar resa för både cykel- och öl-älskaren.

 

RESAN

Dag 1: Egen resa till Salzburg

Du börjar din cykelresa i Salzburg, som har kvar sin medeltida flair. Här blir det informationsmöte och utlämning av hyrcyklar. Sedan är det redan dags för en första ölprovning hos de lokala bryggerierna Stiegl och Augustinerbräu. Övernattning i Salzburg.

Dag 2: Salzburg - Franking ca. 65 km

Efter en kort cykeltur längs Salzach och Saalach kommer du till Bayern. Schönramer bryggeriets ölspecialiteter bör inte missas. Du fortsätter längs Abtsdorfer sjön till Salzach och kommer tillbaka till Österrike. Efter att ha besökt Stilla natt-kapellet i Oberndorf cyklar du genom Salzachauen till Franking. Här blir ett öl-bad en fantastisk avslutning på dagen. Övernattning i Franking.

Biergarten i Trumen

Dag 3: Franking - Trumer Seen ca. 30 km

I dag cyklar du genom naturreservatet Ibmer Moor och kommer först till benediktinerklostret Michaelbeuern. Över Haunsberg leder cykelvägen till sjöarna Trumer Seen. Här finns förutom "Creativ Brauerei" även privatbryggeriet Trumer, en av de mest prisbelönta öltillverkarna i Österrike. I skuggiga biergarten Braugasthof flödar vid speciella tillfällen saften utav humle, malt och jäst från ölfontänen.
Övernattning vid Trumer Seen.

Dag 4: Trumer Seen - Altheim ca. 60 km

Längs sjöarna Obertrum och Mattsee leder dagens etapp till det lätt kuperade Innviertel. En första paus kan göras i Uttendorf på privata bryggeriet Vitzthum. Här har det bryggts öl sedan år 1600. Du fortsätter längs Inn till Braunau, därifrån är det bara några kilometer i dagens etappmål Altheim och till bryggeriet Raschhof med dess berömda Zwickl-öl. Övernattning i Altheim.

Schärding

Dag 5: Altheim - Schärding ca. 40 km

Tack vare den korta etappen blir det en hel del tid över till att njuta. Den vackra Inn-cykelvägen leder över Obernberg och Reichersberg till barockstaden Schärding. Förutom bryggerierna Baumgartner, Bierapotheke ("ölapoteket") och Braugasthof zur Bums`n inbjuder även det vackra torget i Inn-Salzach stil och gatan Silberzeile till att vila. Övernattning i Schärding.

Cyklister Schärding-Passau

Dag 6: Schärding - Passau ca. 15-40 km

Som av sig själv rullar cykeln längs Inn till tre-flods-staden Passau. Öl finns här i tyska Bayern i överflöd. Bryggerierna Bayerische Löwenbrauerei, Hacklberg, Innstadt samt veteölsbryggeriet Andorfer serverar dagligen otaliga törstiga cyklister på skuggiga uteserveringar. Du som är sugen på att i stället cykla lite mera kan fortsätta 30 kilometer på Donau-cykelvägen till Engelhartszell med sitt Trappist-bryggeri. Båttur tillbaka till Passau i egen regi. Övernattning i Passau.

Dag 7: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa längs ölvägen. Vi bokar gärna extradagar åt dig.