2019
Grekland cykelresa

Grekland cykelresa

Upplev det antika Peloponnes vid havet

Nästan otroligt men sant. På denna cykelresa får du uppleva Grekland när det är som bäst.

Nivå: 

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎

8
dagar

50
∅ km per dag

Nästan otroligt men sant. På denna cykelresa får du uppleva Grekland när det är som bäst. Du börjar din resa i Tripoli, Peloponnesos huvudstad, med en underbar rundtur. Du cyklar nerför Tanos-bergen till den turkosa kusten och kommer att njuta av några underbara dagar. Du kommer att förundras över den antika teatern i Argos, över Lejonporten i Mykene och över den antika staden Epidaurus. Du kommer att besöka den lilla fiskebyn Paralio Astros och den pittoreska gamla stan i Nafplion, där du tillbringar några nätter och startar rundresan. Enligt många är Nafplion med sin vackra strandpromenad och sina många krogar och restauranger i de gamla stadsdelarna den vackraste staden i hela Grekland. Så packa sadelväskorna och ge dig iväg!

Hamnpromenaden i Tripoli

Dag 1: Egen resa till Vytina

Individuell ankomst till Vytina. Hit kommer du via flyg till Aten eller Kalamata. En transfer från flygplatsen till hotellet (ca. 2 timmar med bil) kan bokas på begäran. Och lokaltrafik-snabbussar kör varje timme från Aten till Tripoli. Övernattning i Tripoli.

Kyrkan i Mantinea

Dag 2: Tripoli ca. 40 km

Den första cykeletappen tar dig runt Tripoli. Du cyklar genom stora äppelodlingar, små fruktträdgårdar och utspridda vingårdar och kommer till en av Greklands märkligaste grottor. Titta på de magnifika stalaktit-skapelserna och njut av svalkan under marken innan du kanske provar rosé-, röda eller vita viner på en vingård i Kapsia (exkl.). Andra höjdpunkter under rundturen är utgrävningarna av den antika staden Mantinea och den så sent som 1972 byggda kyrkan med sin idiosynkratiska surrealistiska stil med klassiska, bysantinska och minoiska element samt en svindlande mängd kolumner, glasmålningar, kupoler och hörn. Aftonen njuts med fördel på en av de många tavernorna i gamla stan i Tripoli. Övernattning i Tripoli.

Paralio Astros

Dag 3: Rundtur Kapsia grotta ca. 50 km 

Njut av dagens turen på på platån runt Tripoli. Förundras över jordens rikedom, för att du cyklar genom stora äppelodlingar, små odlingar och utspridda vingårdar. Förvånansvärt står du plötsligt framför en av de viktigaste grottorna i Grekland med magnifika stalaktit skapelser, innan du kan lära känna ett urval av röda, rosé och vita viner från en vinmakare. Andra höjdpunkter i din tur är utgrävningarna av den antika staden Mantinea och den pittoreska, surrealistiska kyrkan.

Grekland cykelresa

Dag 4: Paralio Astros - Nafplion ca. 45 km 

I dag väntar en cykeltur på kustvägen. Om och om igen kommer du att fascineras av utsikten över det turkosa havet, fiskebåtar och Argoliska havets breda bukt. På lätt böljande vägar cyklar du först till badorten Mili, där du kan äta lunch på stranden och ta ett dopp i havet. Sedan fortsätter du över den bördiga slätten till Argos, en av de äldsta städerna i Europa. Imponerande här är inte bara den formidabla fästningen högt uppe på berget Larissa, utan framför allt den arkeologiska utgrävningen vid foten av berget. Titta på resterna av amfiteatern, som har byggs direkt in i berget, innan du cyklar de sista kilometerna till Nafplion. Denna gamla hamnstad förtrollar med sina smala gamla gator, den vackra strandpromenaden och sina många kaféer som omger det marmorerade torget. Övernattning i Nafplion.

Dag 5: Kust-rundtur ca. 50 km

I dag får du göra en rundresa längs kusten och genom det karga inlandet. Till en början blir det kuperad terräng längs foten av den 200 meter höga bergsnäsan, på vars topp den stora fästningen Palamidi är belägen. Fästningen kan nås via en gångväg med nästan 1000 trappsteg. Små badorter längs kusten, stranden och havet lockar med förfriskningar och tavernor för lunch. På eftermiddagen cyklar du genom det kuperade inlandet på små gator och genom knotiga olivodlingar tillbaka till Nafplion. Övernattning i Nafplion.

Lejonporten i Mykene

Dag 6: Mykene-rundtur ca. 50 km

På dagens etapp lönar sig ett första stopp vid den mäktiga slottsruinen i Tiryns, som under bronsåldern var ett av de viktigaste centra i östra Medelhavet. Du fortsätter cykla genom apelsin- och citronlundar och kommer till Mykene, en omkring 3000 år gammal fästning med massiva väggar. Mykene var en av de viktigaste städerna i antiken och var länge den grekiska civilisationens centrum. Den tuffa klättringen uppför backen är snabbt glömd när du får se utgrävningarna och fynden. Lejonporten är en av de största kulturella och historiska attraktionerna i Grekland och glädjer inte bara cyklister. Övernattning i Nafplion.

Teatern i Epidauros

Dag 7: Utflykt till Epidauros ca. 40 km

Den sista cykeletappen börjar med transfer till Epidauros, en antik stad vid Saroniska viken. Här kan du låta dig imponeras av den gigantiska och välbevarade över 2300 år gamla amfiteatern, som rymde 14 000 åskådare på sin tid. Epidauros ansågs vara en plats för tillbedjan och pilgrimsfärder och var tillägnad, läkekonstens gud. Du kan även utforska resterna av den antika staden med tempel, hus, affärer och spa. Därefter är det dags för cykling igen. Du rullar nerför genom det bergiga Karstlandskapet och pistaschodlingsregionen tillbaka till kusten. Njut av ett uppfriskande dopp i det kristallklara havsvattnet och ännu en kväll i Nafplion. Övernattning i Nafplion.

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelsemester i Grekland. Vi bokar gärna extradagar åt dig.