2019

Åland & i Åbo skärgård

En cykelresa i Finlands vackra skärgård

Cykla genom en vacker skärgård med förtrollande hav och karga öar.

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎

8
dagar

30
∅ km per dag

En rundtur längs Östersjön, i Åbo skärgård och på Åland. Denna resa är en trevlig blandning av cykling och färjeöverfarter. Du kommer att besöka städer och små byar och uppleva orörd natur i skärgården. En underbar kryssning med fartyget M/S Viking Grace kommer att avsluta din rundtur. Formad under istiden består den vackra finska skärgården av tusentals öar och holmar. Det förtrollande havet, de karga yttre öarna och tystnaden erbjuder en atmosfär där du kan slappna av och njuta av en fridfull semester. Du kommer att hitta gamla byar och idylliska hamnar samt fascinerande städer och sevärdheter som museer, historiska byggnader och ruiner. Njut av färsk och läcker skärgårdsmat från lokala fiskare och bönder och beundra hantverket i krukmakarens verkstad. Under cykelturen kan du också prova den finska bastun.

Mannerheimgatan i Nådendal

Dag 1: Egen resa till Nådendal 

Bland turistattraktionerna i Nådendal finns temaparken Muminvärlden, Skandinavien största spa samt Klosterkyrkan, som byggdes mellan åren 1443-1462. Gästhamnen besöks på somrarna av många svenska segelbåtar.Ta en promenad genom gamla staden och hamnen. Parken på Gullranda, Finlands presidents sommarresidens, är öppen för allmänheten sommartid. Det finns många trevliga restauranger och caféer i Nådendal. Övernattning i Nådendal.

Gustavs

Dag 2: Nådendal - Gustavs ca. 30 - 55 km + färjeresa 

Din cykelresa börjar i Åbo skärgård. Du kommer delvis att följa den historiska stora postvägen som en gång sträckte sig från Åbo till Stockholm. Du kommer att korsa broar i karaktäristiska skärgårdslandskap och göra din första färjaresa. Efter en lång cykeldag kan du koppla av ditt sinne och dina muskler i en finsk bastu. Övernattning i Gustavs.

Cyklister på vägen till Brändö

Dag 3: Gustavs - Brändö ca. 40 km + vajerfärja & 2 färjor

I dag lämnar du Åbo skärgård och reser med färja till Brändö-öarna, som ligger i den nordligaste delen av Åland. Innan du åker till Brändö kan du besöka hantverksbyn i Gustavs, där du kan hitta hantverkare och välrenommerade keramiker. Postvägen leder dig genom Brändö-öarnas pärlband. I mitten av Skärgårdshavet är de små öarna en efter en förbundna genom broar. Effekten av istiden kan ses på de valryggformade klipporna. Övernattning på Brändö.

Bomarsunds ruiner

Dag 4: Brändö - Kastelholm ca. 25 - 35 km + färja & vajerfärja 

En färjeresa genom genom ett vackert havslandskap tar dig till Ålands huvudö. Du cyklar återigen längs den gamla postvägen och kommer till Bomarsunds ruiner. Bomarsunds fästning var en gång den mest magnifika byggnaden på Åland. Du fortsätter sedan till Kastelholm, där du kan besöka Kastelholms slott, Postmuseet och friluftsmuseet Jan Karlsgården. Värt att besöka är också Smakbyn; en restaurang som serverar åländsk och nordisk mat. Övernattning i Kastelholm.

Havsvidden

Dag 5: Kastelholm - Havsvidden ca. 25 - 35 km

I dag cyklar du till nordligaste toppen av huvudön. Rutten leder först genom ett karakteristiskt landskap med äppleträdplantager här och var. Innan du tar av mot Havsvidden kan du göra en avstickare till Getabergen, en populär utsiktspunkt och torn med en vidsträckt utsikt över de tjocka, gröna skogarna och det blå havet. Slutligen du anländer till ditt boende i Havsvidden , en speciell plats vid kanten av ön. Här finns karga röda granitklippor och vindpinade förkrympta tallar. Dagens cykling belönas med en varm bastu och jacuzzi-bad. Övernattning i Havsvidden.

 

Mariehamn

Dag 6: Havsvidden - Mariehamn ca. 50 km

I dag kommer du att bege dig till huvudstaden och cykla genom Ålands inland. Du passerar Jomala kyrka, som är den äldsta bevarade kyrkan i Finland. Slutligen anländer du till Ålands huvudstad Mariehamn, en ansedd sjöfartsstad på en halvö med två viktiga hamnar. Värt att besöka är Sjöhistoriska museet och museiskeppet Pommern. Övernattning i Mariehamn.

Aura å

Dag 7: Båtresa Mariehamn - Åbo  + 5 km (+ 7,5 - 25 km, valfritt)

I dag kommer du att lämna Åland och återvända till fastlandet. Du kommer att ha en trevlig kryssning med M/S Viking Grace genom det magnifika skärgårdshavet. Innan dess har du tid att utforska Mariehamn och dess sevärdheter på egen hand. Kryssningen startar på eftermiddagen och tar 5,5 timmar. Klockan 20.00 kommer du fram i Åbo, Finlands äldsta stad. Från Åbo hamn blir det en fin cykeltur längs Aura å till Åbo centrum, där ditt hotell är beläget. Övernattning i Åbo.

Åbo

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykelresa på Åland och i Åbo skärgård. Vi bokar gärna extradagar åt dig.