Cykel & båt i Nord-Holland

Pittoreska hamnstäder, sanddyner och Nordsjöstränder

Nivå:

Nivå 2

8
dagar

40
∅ km per dag

På tre sidor omgiven av vatten - den nederländska provinsen Nord-Holland ligger på en halvö mellan Nordsjön, Vadehavet och Ijsselmeer. Provinsens rika förflutna är synlig på många ställen än i dag. Pittoreska städer berättar om en tid då Ijsselmeer fortfarande hette Zuiderzee och hade förbindelse med Nordsjön. Ett besök på Zuiderzeemuseum i Enkhuizen låter den tiden bli levande igen. Upptäck halvön mellan Nordsjön, IJsselmeer och Texel, den största västfrisiska ön. Ett landskap som formats av vatten, vallar och sanddyner, naturreservat, blomsterrabatter, betesmarker och många pittoreska städer.

 • Start / mål
  Amsterdam
 • Reslängd
  8 dagar, 7 nätter
 • Sträcka
  ca. 180 - 250 km 
 • Dagsetapper
  mellan 20 och 70 cykelkilometer 
 • Kommentarer om rutten
  Cykling mestadels på plana och asfalterade vägar

M/S Serena är ett medelstort flodkryssningsfartyg med lounge, bar och restaurang (luftkonditionerade) och ett delvis täckt soldäck med sittplatser och lagringsutrymme för cyklar. Totalt 33 hytter på huvuddäck och 18 på promenaddäck. Tvåbäddshytterna på båda däcken har 2 enkelsängar och är ca 8-9 kvadratmeter stora, de båda juniorsviterna på huvuddäck har en dubbelsäng (Grandlit, 1,40 x 2,00 m) och är cirka 12 kvadratmeter stora. De tre 1-bäddsstugorna (två 1-bäddsstugor på huvuddäck och en 1-bäddsstuga på promenaddäck) är vardera ca 6 kvadratmeter stora. Alla hytter är utrustade med dusch / wc, färg-tv, air condition och ett öppningsbart fönster. Fartyget är 90 meter långt, 9,90 meter brett och går under nederländsk flagg och ledning.

Kort filmklipp: http://www.youtube.com/watch?feature=em-share_video_user&hl=en&v=IIerFrlEnm0&gl=US

Dag 1. Egen resa till Amsterdam, båtresa till Hoorn

Ombordstigning på eftermiddagen. Vid tidig ankomst rekommenderas en promenad genom de gamla stadsdelarna. Klockan 18.00 åker M/S Serena till den gamla hamnstaden Hoorn, som var en av Hollands största städer på 1700-talet. Många skepp gick härifrån till Asien, och fortfarande härstammar en stor del av stadens hus från denna tid. 

Dag 2: Hoorn - Enkhuizen, cykeltur ca. 20-26 km 

Du bör ta dig tid för ett kort besök i den historiska gamla stan med sina många byggnader från 1600-talet som hamntornet eller lagerhusen vid gamla kajen innan du ger dig iväg på resans första cykeltur till Enkhuizen, på 1600-talet en av de rikaste städerna i Nederländerna. Enkhuizens historia kan man utforska genom en promenad genom den gamla staden med sina många villor, kanaler, kyrkor, stadsmurar och portar. Vi rekommenderar ett besök på Zuiderzeemuseum.

Dag 3. Enkhuizen - Lemmer, cykeltur Lemmer runt ca. 32-45 km 

På morgonen båttresa över Ijsselmeer till Lemmer med sin historiska gamla stan och vackra gavelhus. På cykel tar du dig över Oosterzee Buren till Tjeukemeer och via Munnekeburen, Scherpenzeel och Schoterzijl tillbaka till Lemmer. Du kan passa på att besöka världens största fortfarande fungerande ångpumpstation "Woudagemaal". 

Dag 4. Cykeltur Lemmer ca. 33 km, Stavoren - Oudeschild (ön Texel)

I dag cyklar du till sjön Sondeler Leien, därifrån genom skogsområdet Rijsterbos, förbi Mokkebank (fågelskyddsområde) och Roode Klif till Stavoren. Här du går ombord igen och åker med båten mot Oudeschild och ön Texel.

Dag 5. Ön Texel, cykeltur ca. 70 km, Oudeschild - Den Helder 

Rundtur på den största nederländska Nordsjö-ön Texel (olika vägar ca. 29/32/47/70 km) Tips: Ett besök av bryggeriet "Texelse Bierbrouwerij". Runt 18.00 båtresa till Den Helder.

Dag 6. Den Helder - Sint Maartensvlotbrug - Alkmaar, cykeltur ca. 25 - 55 km

På morgonen kan du cykla genom sanddynerna till Alkmaar. Det finns också möjlighet i St. Maartensvlotbrug att komma tillbaka ombord på fartyget och åka till Alkmaar, eller starta cykelturen först St. Maartensvlotbrug.

Dag 7. Alkmaar - Wormerveer, cykeltur Wormerveer - Amsterdam ca. 35 km 

Från april till september hålls ostmarknad i Alkmaar. Vid lunchtid går fartyget från Alkmaar till Wormerveer. Du cyklar till friluftsmuseet Zaanse Schans (väderkvarnar, gamla holländsk by, mejeri och mycket mer. Genom rekreationsområdet "Twiske" går turen tillbaka till Amsterdam. Tips: möjlighet till en kanalkryssning.
Övernattning i Amsterdam.

Dag 8. Hemresa 

Efter frukosten slutar din cykel- och båtresa genom Nord-Holland. Avstigning 9.30 med efterföljande hemresa i egen regi.