Nya resa

Cykel & båt Prag, floderna Moldau & Elbe

MS Florentina

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎

 

8
dagar

35
∅ km per dag

Tjeckien, det lilla landet i Europas hjärta imponerar med dess originella flodlandskap, pittoreska byar och romantiska slott, vars historia och arkitektur ofta går så långt tillbaka som Medeltiden. Prag, även kallad den „Gyllene Staden“ och „De Hundra Spirornas Stad“, är både startpunkten och slutdestinationen på denna vackra resa med cykel och pråm längs övre delen av floden Moldau, eller Vltava som den heter på tjeckiska, och den enorma floden Elbe – När Moldaus broar lyser i solskenet och slottens spiror glänser i ljuset är det lätt att se varför Prag kallas Den Gyllene Staden! Mångfacetterad och unik, modern och samtidigt medveten om tradition – upptäck en av Europas vackraste metropoler med sin Gamla Stad listad som ett UNESCO världsarv. MS FLORENTINA är förtöjd nära Karlsbron och är därför ett perfekt utgångsläge för att utforska denna fantastiska stad – den fantastiskt återställda marknadsplatsen, den livliga Václavplatsen eller det judiska kvarteret väntar. Och du kommer inte vara utan bra mat – öl och fläskstek med dumplings, för att bara nämna en av specialiteterna – när du är ute och cyklar missa inte tillfället att ta en paus och släcka törsten med en original Czech amber nectar. 

RESAN

Dag 1: Ankomst i Prag

Individuell ankomst i Prag. Ombordstigning från 16.00. Efter middagen, ta en promenad över Karlsbron, som är särskilt vacker när det blivit mörkt, och njut av den strålande utsikten över Prags upplysta slott. 

Prag-Moldau

Dag 2: Prag – Kralupy, Cykeltur ca. 30 km

Du kommer ha tid att njuta av morgonen och ta en liten promenad genom Prag. Sedan tilldelas du en cykel och kan påbörja den första cykelturen. Du cyklar längs med Vltava-floden via Troja (barockt slott – nationellt konstgalleri) till byn Klecánky och sedan över Vltava via Drasty, Vodochody tillbaka till flodbanken till dagens destination Kralupy. Ankomst till skeppet ca. 17.00.

Leitmeritz-Litomerice

Dag 3: Kralupy – Mělník, Utflykt Nelahozeves (valfritt), Cykeltur ca. 30 km, Båttur till Litoměřice/Leitmeritz

Efter frukost, omkring 09.00, börjar vi cykla igen. Du kommer att cykla – nästan alltid längs med Vltava-floden – till Nelahozeves. Besök huset där Antonin Dvořák föddes och ett av Böhmens mest kända renässansslott, även kallad “Tjeckiens Lilla Louvre” (valfritt). Resan går förbi Veltrusý-parken, med många skulpturer och utsiktsplatser i en omfattande terräng, fram till den kungliga staden Mělník. Omkring 13.30. stiger du ombord på båten igen och reser via Elbe-floden till Litoměřice.

Prag-Cykelresa-Rundtur

Dag 4: Litoměřice – Guidad Vandringstur (valfritt), Cykeltur till Ustí och tillbaka ca. 55 km

En dag för avkoppling. På en guidad vandringstur (valfritt) får du möjlighet att utforska en av Tjeckiens vackraste städer, den kungliga staden Litoměřice. Stadens centrums färgrika gotiska, renässans och barocka byggnader - vilka till största delen är omgivna av välbevarade gotiska befästningsverk - kommer slå dig med häpnad. Sevärt: Den barocka katedralen, den historiska tunnelbanan (enormt tunnelsystem) eller biskopens residens. Du kanske även är intresserad av att besöka byn Terezíns minnesplats (Theresienstadt). Detta koncentrationslägers minnesplats ligger bara 5 km bort. Den mer erfarne cyklisten kanske vill cykla till Ustí - som ligger i den idylliska dalen Elbedalen – Du passerar den böhmiska porten och den gamla slottsruinen Schreckenstein. Skeppet MS FLORENTINA kommer vara förtöjt i Litoměřice under natten.

Moldau-Elbe

Dag 5: Litoměřice – Roudnice – Mlčechvosty, Cykeltur Roudnice – Mělník – Mlčechvosty ca. 40 km, Slottsutflykt och fika slottets konditori (valfritt)

Tidigt på morgonen anländer båten i Roudnice. Din cykeltur startar omkring 09:00. Nästan hela tiden längst med Elbe-floden cyklar du tillbaka via Dobřín, Račice och Vliněves till byn Mělník. Njut av den hänförande utsikten på en guidad vandringstur på slottet (valfri), varifrån du kan se floderna Vlatwa och Elbe löpa samman. Efteråt kan du fika i slottets konditori. Du fortsätter sedan mot dagens destination, Mlčechvosty. Ankomst till skeppet omkring 16:30. 

Palatschinken

Dag 6: Mlčechvosty – Prag ca. 40 km

I dag kan du ta en sista cykeltur via Nelahozeves, Kralupy, Chvatěruby, Vodochody, Drasty och Klecánky till Prag eller bara koppla av på båtens soldäck. Du kommer till Prag omkring 15:30, där du tillbringar resten av dagen. 

Prag

Dag 7: Prag, Guidad vandring i Prag (valfritt) eller cykeltur från Prag till Zbraslav och tillbaka ca. 30 km

På morgonen kan du välja att gå på en guidad stadsvandring och utforska Vltavas östra strandbank, den gamla stadens höjdpunkter, den nya staden och de judiska kvarteren (ca. 2 timmar). Eller ströva bara omkring på gatorna och besök en a den gamla stadens kaféer. Möjligheterna är oändliga! Om du känner för att cykla, gör så uppströms längs Vltava-floden till Zbraslav och tillbaka. Ett besök till Vyṧehrad Slott är mödan lönt. Det byggdes troligen på 900-talet, på en kulle vid Vltava-floden. Enligt sägnen var Vyṧehrad den första bosättningen som senare kom att bli Prag.

Prag

Dag 8: Prag

Efter frukost, till 09:30, avstigning och individuell avgång.