Nya båt

Cykel & båt Donau till Wien

Vackra Blå Donau

Nivå:

Nivå 2

8
dagar

35
∅ km per dag

Cykelresan längs med tyska / österrikiska Donau är en mycket speciell upplevelse, för ditt “flytande hotell” är alltid med dig! Varsamt utför cyklar du längs lummiga, gröna flodbanker och genom små, drömska byar i Donaus imponerande landskap. Upptäck det hänförande naturliga underverket “Stora Slingan” (en tvär 180º sväng!) och försjunk i legendariska Wachau med dess terrasser av vingårdar och förtrollande slott och kloster. Sedan Wien – ett överflöd av sevärdheter! En stad, svår att beskriva med ord – du måste se och uppleva den! Höjdpunkter som Stefansdomen och stadshuset är enkla att nå på en underbar sightseeing på cykel. En promenad genom Naschmarkt (en känd matmarknad) är ett fantastiskt kulturellt och kulinariskt äventyr. Du kan också slappna av på något av de mysiga kaféerna eller en typisk, traditionell, wiensk vinsalong i förorterna.

RESAN

MS Arkona

Fartyget MS Arkona renoveras från grunden under vintern 2017/2018. Den moderna och eleganta atmosfären ombord gör din resa till en avslappnad upplevelse. På övre däck finns en smakfullt renoverad salong med bar och en ljus, inbjudande restaurang. Det rymliga soldäcket har även delar som ligger i skugga och bekväma vilstolar, från vilka du avslappnat kan ta in och njuta av den förbipasserande omgivningen. Både övre däck och  huvuddäck har bekväma, modernt inredda hytter på 11 m². Alla hytter har sängar i hotellstandard, rum med dusch, wc och hårtork, TV, kassaskåp och individuell luftkonditionering. Övre däck: tolv hytter med skjutdörrar i glas, franska balkonger och två hytter med öppningsbara panoramafönster. Huvuddäck: 34 hytter med två sängar och stängda fönster.

Tekniska detaljer: Längd: 83,03m • Bredd 9,64m • Djup 1,30m • Max. 96 passagerare. • Språk ombord: Tyska, Engelska • Valuta ombord: Euro • Kreditkort: MasterCard och Visa.

Dag 1: Egen resa till Passau, Passau - Engelhartszell

Anländ i "treflodsstaden". Passau lockar många med världens största kyrkorgel, i Dom St. Stephan, och dess charmiga Gamla Stad. Ombordstigning sker runt 16.30, avgång omkring 19.00. Njut av din första middag ombord och en kvällssegling till Engelhartszell.

Dag 2: Engelshartszell - Stora Slingan - Linz ca. 35 km (stadstur Linz, valfritt)

Behöver du en extra skjuts? Prova några av Trappistklostrets speciella spriter och likörer, i Engelhartszell. De sägs ha “helande krafter." Nedströms tar dig vägen till vackra byar i naturlandskap. Ta, för omväxlings skull, den lilla färjan genom den romantiska Schlögener Donauschlinge “Stora Slingan”, där floden gör en abrupt 180 graders sväng. Sjöfart från Untermühl till Linz. Efter middagen kan du ta en tur på den ljusgula City-Express (valfritt, ingår ej) och upptäcka Linz, övre Österrikes huvudstad. 

Dag 3: Linz - Mauthausen - Grein ca. 40 km

Tidigt på morgonen går båten till Mauthausen. Du har möjlighet att besöka minnesplatsen KZ-Mauthausen. Den keltiska staden Mitterkirchen ger dig insikt i det förflutna. För den avkopplade cyklisten går vägen längs Donau. Den alternativa vägen, "Burg Clam”, genom “Strudengaus" vackra glesbyggd, är ett ganska backigt men fantastiskt landskap. I Grein är det imponerande slottet Greinburg värt ett besök (valfritt, ingår ej).

Dag 4: Grein - Melk - Tulln ca. 50 km

Dagens etapp karaktäriseras av ett varierande landskap. Först är det Strudengau – en trång del av Donaufloden, som brukade vara ökänd bland skeppare. Dalen utvidgar sig från Persenbeug och cykelresan tar dig vidare till Melk med dess läckra, barocka Benediktinkloster. Från däck kan du njuta av solnedgången och Wachaus vackra kvällsbelysning. Dagens slutdestination är Tulln, känd för dess många handelsträdgårdar och där den berömde Art Nouveau-konstnären Egon Schiele föddes (museum).

Dag 5: Tulln - Wien-Nussdorf ca. 35 km

Precis vid Wiens ingång, inbäddat i ett hisnande landskap, ligger klostret Klosterneuburg. Du kan redan se den 900 år gamla, barocka byggnadens kupol på avstånd. "Kahlenbergerdorf" med dess vinsalonger är definitivt värt ett besök. Efter en promenad genom vingårdarna kan du njuta av den hänförande utsikten över Wien. Under en stadstur med buss eller till fots (valfritt, ingår ej), på eftermiddagen, kommer du passera de flesta av den vackra stadens många, berömda  platser.

Dag 6: Wien (vilodag)

Se till att inte missa de mest kända sevärdheterna som Stefansdomen och Hofburg. Du kan ta en stadstur på cykel, med buss, eller till fots (valfritt, ej inkluderat). Den läckra boulevarden "Ringstraβe" med sin Burgtheater, stadsoperahuset och stadshuset tar dig tillbaka i tiden. På eftermiddagen finns det gott om tid över att promenera eller besöka något av de kända, wienska fiken. Kvällen får ett imponerande avslut med en vals och operettkonsert (valfritt, ej inkluderat). Sent på kvällen går båten till Dürnstein eller Rossatz.

Dag 7: Wachau - Pöchlarn ca. 40 km

Din sista cykeldag är en speciell höjdpunkt! Mitt ibland små, drömska byar, aprikosträd, vingårdar, slott, kloster och ruiner är detta kuperade landskap förtrollande. En mäktig ruin dominerar över den lilla barocka staden Dürnstein, där klosterkyrkans blå torn står som Wachaus landmärke. I den lilla byn Pöchlarn har du möjlighet att delta i en vinprovning (valfritt). Unna dig själv en rast!! På kvällen blir det avskedsmiddag och cocktails.

Dag 8: Hemresa 

Varje resa har sitt slut. Återigen kan du njuta av de första solstrålarna och Donau-dalens stilla tystnad från däck. Ta en sista titt på Schlögener Schlinge (“Stora Slingan") innan du kommer utvilad till Passau. Ankomst: ca. 11:00., avstigning en halvtimme senare. Vi rekommenderar att du arrangerar anslutande resor från middag eller senare.