2020

Cykel & båtresa Donau: Passau - Budapest

4 länder och 3 metropoler: Wien, Bratislava och Budapest

  • Rundtur från Passau
  • Tre metropoler: Wien, Bratislava och Budapest
  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎

8
dagar

50
∅ km per dag

Med cykel och båt längs Donau är en mycket speciell upplevelse, eftersom ditt "flytande hotell" alltid finns nära dig. Donauslingans imponerande naturskådespel, det fascinerande landskapet Wachau med sina vingårdar, slott och palats, de orörda skogarna i nationalparken Donauauen och pittoreska småstäder varvas med pulserande städer som Wien, Bratislava och Budapest. Den breda strömmen löper som en röd tråd genom Budapest och delar staden i det bergiga Buda och det platta Pest. I Esztergom hälsar basilikans imponerande kupol. Bratislava, Slovakiens huvudstad vid foten av de små Karpaterna, är en charmig gammal stad som inbjuder på en långpromenad. En liten flört med Wien kanske? Ett fyrverkeri av sevärdheter, små drömska kaféer och mysiga vinkrogar väntar på dig.

Resan

Passau

Dag 1: Egen resa till Passau
Passau - Engelhartszell (båt)

M/S Normandie väntar i hamnen, och besättningen välkomnar dig från 16.00 till 17.00 med en välkomstcocktail. När du har gjort dig hemmastadd i hytten serveras middag ombord, ackompanjerad av livemusik. Hyrcyklarna kommer att finnas körklara ombord. Vid 19-tiden avfärd mot Engelhartszell, ankomst ca. 21.00.

Schlögener Schlinge

Dag 2: Engelhartszell - Brandstatt ca. 45 km
Brandstatt - Bratislava (båt)

I Engelhartszell (här ligger Österrikes enda trappistkloster) börjar din cykeltur genom det romantiska flodlandskapet Donauschlinge, en av de mest imponerande delarna av Donau. Du cyklar vid foten av skogsklädda sluttningar genom små byar längs floden. I Brandstatt stiger du ombord igen och fortsätter resan med båten.  

Bratislava slott

Dag 3: Rundtur från Bratislava ca. 55 km 
Bratislava - Budapest (båt)

Ankomst med båt till Bratislava. Cykelturen leder från Bratislava via den medeltida staden Hainburg till det imponerande slottet Hof, vars magnifika terrassträdgård anses vara en av Europas vackraste barockträdgårdar, och vidare via Devin tillbaka till Bratislava. På kvällen utflykt med veterantåg (tillval) genom den förtjusande gamla stan. Njut av panoramautsikten över Slovakiens huvudstad från borgen Pressburg. Under natten fortsätter båten till Budapest. 

Budapest

Dag 4: Budapest - vilodag eller cykeltur Szentendre ca. 40 km
Budapest - Visegrad (båt)

Morgonpigga kan från soldäcket njuta av en hisnande utsikt över Donaukrökens fantastiska landskap och Budapests majestätiska panorama. På eftermiddagen finns möjlighet till en stadsrundtur med buss (tillval), eller till en cykeltur till den charmiga konstnärsbyn Szentendre med sin kärleksfullt restaurerade gamla stan. Under natten fortsätter båten till Visegrad. 

Esztergom

Dag 5: Visegrad - Esztergom ca. 25-60 km 
Esztergom - Wien (båt)

Cykelturen genom Donaukröken är också en utflykt till Ungerns historia. Din cykeltur börjar i den pittoreska staden Visegrad, varifrån du cyklar genom det natursköna och mjukt böljande landskapet till Esztergom där basilikan reser sig mot himlen. Du kan välja mellan två rutter - den längre varianten innehåller en avstickare till Szentendreön och barockstaden Vác, den kortare leder direkt till Esztergom. Under natten fortsätter fartyget till Wien.

Wien

Dag 6: Wien - vilodag, Wien - Wachau (båt) 

Upptäck Wien under en stadsrundtur med cykel eller under en kombinerad stadsrundtur/-promenad (tillval) och upplev de mest kända byggnaderna på nära håll: Hofburg, Stefansdomen, den magnifika Ringstraße med operan, Burgtheater och Rathaus och det färgglada Hundertwasser-huset. Med en vals- och operettkonsert (tillval) avslutas kvällen. Under natten fortsätter fartyget till Rossatz eller Dürnstein (Wachau).

Wachau

Dag 7: Wachau - Melk - Pöchlarn ca. 40-50 km
Pöchlarn - Passau (båt)

I dag väntar vindistriktet Wachau med sitt speciella landskap. Den gamla vinvägen leder förbi många byar, vingårdar, borgar, kloster och ruiner. Ovanför barockbyn Dürnstein tronar stiftskyrkans blåa torn, ett landmärke i Wachau. I Weißenkirchen lockar gemytliga vintavernor precis vid cykelvägen (möjlighet till vinprovning, tillval). På eftermidagen väntar klostret Stift Melk, det berömda stiftet, en av de mest betydande barockbyggnaderna i Österrike. I Pöchlarn går du åter ombord. På kvällen galamiddag ombord. Under natten tar fartyget dig tillbaka till Passau.

Passau

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Utvilad och nöjd når du Passau runt 10.00 och går i land en halvtimme senare. Hemresa i egen regi.